logotype
img1
img2
img3
img4

POLL

Cum apreciati activitatea A.S.U.T.?
 

SEARCH

18 FEBRUARY PRESS RELEASE

Brașov, 18 februarie 2016

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la comunicatul emis de către Sindicatul Național al Agenților de Poliție, ASUT (Asociația Studenților din Universitatea Transilvania)  se simte obligată a face câteva precizări:

1. Nu cerem demisia domnului Chestor Aron Ioan, dar ne bucurăm să aflăm că este cunoscută și situația șefului din cadrul Biroului de Poliție pentru Centru Universitar Brașov.

2. În căminele studențești ale Universității Transilvania nu a montat și nici nu va monta abuziv camere sau microfoane niciun angajat al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov. Avem cunoștință de o solicitare din partea Biroului de Poliție pentru Centru Universitar Brașov prin persoana domnului Cojocaru Teodor de a suplimenta camerele de supraveghere din căminele studențești, iar de bună credință conducerea Universității Transilvania a raspuns pozitiv acestei solicitări tocmai pentru a crește siguranța studenților cazați în căminele studențești.

3. De când a fost ”uns” în funcția de șef al Biroului de Poliție pentru Centru Universitar Brașov, domnul Cojocaru Teodor a avut mai multe derapaje de la atribuțiile prevăzute de fișa postului a acestuia. Aceste derapaje au fost sesizate în mai multe rânduri atât domniei sale, colegilor domniei sale cât și șefului Poliției Municipiului Brașov - domnul Popa Mircea. După discuțiile avute de președintele ASUT cu domnul Popa Mircea, președintele ASUT a fost contactat de un domn Popescu Marius (sperăm ca numele să fie corect) din cadrul Poliției Brașov pentru a oferi detalii asupra evenimentelor semnalate.

4. Abuzurile domnului Cojocaru Teodor au fost atât din punct de vedere comportamental cât și folosind instrumente birocratice:

a) De a agasa studentele cazate în căminele studențești.

b) De a avea un vocabular nu tocmai potrivit atât cu studenții cât și cu subalternii acestuia.

c) De a solicita Universității Transilvania în numele Biroului de Poliție pentru Centru Universitar Brașov, (folosind înscrisuri cu elementele de identitate vizuala ale Politiei) accesul pentru monitorizarea camerelor de supraveghere din căminele studențești, acces ce a fost permis de către conducerea universității (având în vedere faptul că solicitarea venea din partea unui organ al statului), dar care ulterior în urma sesizărilor noastre a fost restricționat.

d) De a solicita Universității Transilvania în numele Biroului de Poliție pentru Centru Universitar Brașov, ca accesul în căminele studențești de către persoane care nu sunt cazate (în perioada în care existau agenți de pază în cămine) să se facă doar după predarea cărții de identitate către agentul de paza. Conform OG 97/2005 acest lucru este ilegal, fapt ce atrage conform aceluiaș act normativ niște sancțiuni. Este absurd ca un reprezentant al Poliției să instige la producerea unei ilegalități.

e) De a intra în camerele de cămin fără acordul locatarilor (studenții) sau al chiriașului (Universitatea Transilvania din Brașov) și fără ca unul din reprezentanții acestora să fie de față. Aceste abuzuri se făceau surprinzător sau nu, în cea mai mare parte, în camere locuite de studente cu scopul de ”informare” sau poate doar de ”a face cunoștință”.

f) De a sancționa disciplinar fără motiv (lucru dovedit în instanță) pe unul din subalternii domniei sale.

Aspectele menționate mai sus reprezintă doar o parte din practicile acestui reprezentant al Poliției Brașov, practici ce nu fac cinste instituției pe care o reprezintă sau uniformei pe care o poarta (ocazional).

Chiar dacă ASUT a cerut atât Universității Transilvania din Brașov cât și Poliției Municipiului Brașov temperarea / atragerea măsurilor care se impun, doar conducerea Universității Transilvania din Brașov a avut o reacție, aceea de a îi restricționa accesul în a monitoriza camerele de supraveghere din căminele studențești sau de a îl informa asupra anormalității de a intra în camerele studenților fără acordul acestora.

 

Concluzie: sperăm ca pe această cale să se demareze o anchetă atât în ceea ce privesc abuzurile precizate mai sus dar și a activității lucrătorului de Poliție Cojocaru Teodor.